پژوهش سرای باقرالعلوم قرچک - دختران

پژوهشی - علمی - آموزشی - کارگاهی

پژوهش سرای باقرالعلوم قرچک - دختران

پژوهشی - علمی - آموزشی - کارگاهی

نکاتی در رابطه با مواد دفعی نیتروژن دار

نکاتی در را بطه با  مواد دفعی نیتروژن دار :

مواد دفعی نیتروژن دار به سه دسته تقسیم می شود : 1- آمونیاک       2- اوره     3- اسید اوریک

1-   آمونیاک :از تجزیه پروتئین ها واسید های آمینه تولید می شود بسیار سمی است وهرگز در بدن تجمع نمی یابد. این ماده بسیار محلول است و به راحتی از عرض غشاء سلول عبور می کند.ماده دفعی مهره داران در یایی وتمام جانوران آب شیرین است.

2-   اوره: از ترکیب دو مولک.ل آمونیاک ویک مولکول دی اکسید کربن به وجود می آید این ماده توسط چرخه اوره یا اورنیتین تولید می شود . نسبت به امونیاک سمیت آن کمتر است و برای دفع آن آب کمتری نیاز است .زیرا لافت ها قادرند غلظت بالای آنرا تحمل کنند.

3-   اسید اوریک :این مولکول از اوره پیچیده تر است ودارای گروه پورین مانند آدنین و گوانین است و همانند اوره برای ساختش احتیاج به انرژی بالایی دارد .اسید اوریک در آب نامحلول  و غیر سمی است . از این رو برای حیواناتی مانند حشرات وجوندگان خشکی زی  که در شرایط کم آبی زندگی می کنند ماده ای مناسب است . این ماده به شکل دانه های جامد یا خمیر ضخیم دفع می شود.

نحوه ی دفع اسید اوریک در حشرات :

سلول های حشرات اسید اوریک را داخل خون آزاد میکنند که دا آن با پتاسیم وکربنات هیدروژن  وآب ترکیب می شود و اورات سدیم و پتاسیم به طور فعال توسط تو بول های  های مالپیگی جذب می شود . آب نیز با فرآیند اسمز وارد می شود . همین طور که اورات سدیم وپتاسیم در توبول ها پایین می رود با دی اکسید کربن و آب ( حاصل از تنفس ) ترکیب می شوند و اسید اوریک و کر بنات هیدروژن به وجود می آید . دیواره ها در انتهای پروکسیمال توبول مالپیگی میکرو ویلی های زیادی دارند  ودر این جا کربنات  هیدروژن به وجود می آید به طور فعال به داخل هموسل باز جذب میشود و فشار اسمزی درمن توبول مالپیگی را پایین می آورد . بنا بر این آب از طریق اسمز بیرون می رود  به علت کاهش PH و تغلیظ اسید اوریک به صورت کریستال رسوب می کند . این رسوب ها به رکتوم میرسد و در آنجا با مواد زاید سیستم گوارشی مخلوط می شود . باز جذبر بیشتر آب رخ می دهد تا محصولات دفعی غلیظ تر از بدن دفع شود.

نحوه دفع مواد نیتروژن دار در ماهی ها

مایعات بدن ماهی های آب شیرین در معرض جذب اسمزی اب قرار می گیرد . بیش تر این آب از راه  آبشش های نفوذ پذیر به بدن ماهی وارد می شود .بدن ماهی با پولک ومخاط غیر قابل نفوذ پوشیده شده است. آب اضافی توسط کلیه ها یی که تعداد زیادی گلومرول دارد  دفع می شود ٬ حجم زیادی از تراوش گلومرولی از نمک هایی تشکیل می شود که سر انجام به طور انتخابی به خون باز جذب می شود باز جذب نمکها باعث تولید مقدار زیادی ادرار می شود . مقداری از آمونیاک توسط کلیه ها دفع می شود ولی چون خیلی محلول است  وبه آسانی منتشر میشود بیشتر آن توسط آبشش ها دفع می شود .

 آیا می دانید؟

- یک چهارم برون ده قلب ادر هر ضربان از کلیه ها عبور می کند.

- تمامی خون سیستم گردش خون بدن هر 4 یا 5 دقیقه یک بار از گلیه ها عبور می کند.

- اگر تمام توبول های یک کلیه در امتداد هم قرار گیرند بیش از 200 کیلو متر طول دارد .

در مدت زندگی هر یک از ما 40 هزار لیتر ادرار تولید می شود.

-         هورمون ضد ادراری لوله پیچیده ی دور و لوله ی جمع کننده ی ادرار را تحت ثیر قرار می دهد

-         سلول های پوست در چهار ساعت بعد از نیمه شب سریعتر رشد می کند .زیرا متابولیسم  بدن کاهش یافته و انرژی کافی در دسترس است.

-         با توجه به اندازه گرسنه  ترین  جانور ٬ موش شب گردی است که روزانه به علت اندازه ی کوجک ومیزان متابولیسم٬ پالایش٬ جندبن برابر وزنش غذا می خورد.

-         بیش ترین نرخ رشد در میان پستانداران در وال آبی است به طوری که وزن آن در کم تر از دو سال ار 1 میلی گرم به 36 تن می رسد.

-         شما در هنگام راه رفتن 200 عضله متفاوت را بکار می برید.

-         با وجود اینکه مغز کمتر از 2 در صد وزن بدن را تشکیل می دهد اما 20 در صد از انرژی بدن را مصرف می کند.

-         چشم ها ی شما می تواند 8 میلیون رنگ ببیند.

-         در صورتیکه تمام عروق خونی یک انسان بالغ پشت سر هم قرار گیردتا 160 هزار کیلومتر طول خواهدداشت و برای گردش 4 مرتبه دور زمین کافی است.

 

 

 

 

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.